Het project 

In de jaren na de bevrijding in 1945 zijn er veel verhalen over de verschrikkelijke tijd van de Tweede Wereld Oorlog verteld. Verhalen over spanning, angst en verlies maar ook verhalen over kameraadschap, hechte vriendschap, moed en verzet. Het zijn de verhalen van ooggetuigen en overlevenden over slachtoffers en de pijn voor de nabestaanden. Verhalen, documentaires en films die duidelijk maken hoe honderdduizenden mensen uit hun woningen werden gehaald, gevangen genomen en vermoord. Het zijn blijvende beelden die de impact schetsen van de Tweede Wereldoorlog op ons leven. Ze houden de herinnering levend.

 Herinneringen

De herinneringen van de 8 jarige Max van Trommel (1932), vormden vanaf het moment dat hij met zijn moeder de Jodensterren moest ophalen in de synagoge, de basis voor het verslag “Een band voor het leven”. Max van Trommel beschrijft daarin zijn belevingen in de jaren  1942 -1945 als onderduiker op enkele boerderijen in Twente. De Stichting Heemkundegroep Hertme verleent haar medewerking aan dit unieke project. Ook zij vindt het van belang dat wij, inmiddels drie generaties verder, alles moeten doen om vast te leggen wat nog kan. Dit in het bijzonder omdat de kennis over het verleden bij jongeren steeds minder wordt. De film is interessant voor iedereen, met name voor opvoeders en leraren omdat zij de meeste kans hebben de jongeren voor deze bijzondere periode uit het verleden te interesseren. 

Periode 2020-2023

In de jaren 2020-2022 werd op basis van het verslag "Een band voor het leven" aan het scenario gewerkt en werden fondsen, bedrijven, instellingen en particulieren benaderd om een financieel haalbaar project te kunnen realiseren. In augustus 2022 werd duidelijk dat de film kon worden gemaakt.  De film levert bij vertoning  op scholen, opleidingscentra en instellingen extra mogelijkheden voor gesprekken en werkstukken. Bij vertoning in het onderwijs zal er ook gebruik worden gemaakt van een speciaal geschreven lesbrief.

Cultureel erfgoed

 Cultureel erfgoed is overal in onze samenleving aanwezig. Het is te vinden in musea, historische binnensteden maar ook in het landelijk gebied. Het is als immaterieel erfgoed (levend erfgoed) te vinden in tradities, rituelen, uitdrukkingen, gebruiken en bijzondere vaardigheden.

In de speelfilm "Een band voor het leven" zal hieraan, mede in verband met de doelstellingen van  stichting Heemkundegroep Hertme, ook aandacht worden besteed. Het is een bewuste keuze  om de film op te nemen in het Twents dat gekenmerkt wordt door verschillende dialecten onder een noemer. De film zal daarom voor een groter publiek  worden ondertiteld.

Premiere

De makers hopen dat de film in september 2023 in premiere kan gaan.