Voortgangsverslag:

Op deze pagina houden wij de bezoekers midels tekst en foto's op de hoogte van de voortgang  in ons bijzondere project.

2021

In 2021 hebben wij Max van Trommel gevraagd of wij op basis van het verslag dat hij had geschreven een film mochten maken. Na zijn goedkeuring werd het scenario, met als werktitel "Een band voor het leven", geschreven.

In het najaar van 2021 en de zomer van 2022 werden met Max van Trommel enkele scenes voor de film in Rotterdam en in Twente opgenomen.


3 april 2022

Meer dan 300 figuranten speelden mee in de scenes "De bevrijding van Borne". Voor iedereen een beetje vreemd omdat we in het begin van ons project begonnen met de opnames voor het einde van de film

De dag begon koud met om 8:30 uur nog een sneeuwbui. Toen de eerste figuranten op de set aankwamen klaarde het op en konden de opnames met mooi weer worden gemaakt. Tegen 13:00 uur werd deze belangrijke opnamedag afgesloten met een goed verzorgde lunch.

23-24 april 2022

In dit weekend maakten we kennis met de re-enactmentgroep Die Volksgrenadiere. We hebben afspraken gemaakt over hun deelname aan ons filmproject en we filmden de eerste scenes.

April-mei 2022

In deze periode hebben we veel opnames gemaakt in en om boerderijen in Twente. Ook hebben we gefilmd in het museum Bussemakershuis van Borne. Hier werden de broertjes van Trommel onder gebacht bij dokter Stomps. Van museum Oald Hengel in Hengelo kregen we toestemming om ook bij hen in het tijdsbeeld passende opnames te maken.


18 juni 2022

Pim en Eva kwamen uit Amsterdam om het verliefde stel te spelen. De kleine Max beleefde daar, ondanks de serieuze opnames, veel plezier aan. Ook werden in deze weken de eerste scenes bij de familie Geerdink opgenomen.


Juni-Augustus 2022

In de periode juni-augustus konden er i.v.m. de vakanties van verschillende mensen niet veel scenes worden opgenomen. Frits Soetmann, bekend van verschillende commercials, series en films in Finland vloog speciaal over om zijn rol als collaborateur te spelen. 

7 augustus 2022

Als de Duitsers  in Scheveningen bij de buren binnenvallen  zoek je een veilige plek om je te verbergen. Het filmen in een donkere kelder met een laag plafond was echter geen eenvoudige klus voor de cameraman.


14 augustus 2022

Als je bang bent zoek je een veilige plek om je te verstoppen in de hoop dat de Duitsers je niet zullen vinden.

16 augustus 2022

Voor een film heb je altijd extra materiaal van de hoofdrolspeler nodig.

28 augustus 2022

Het is leuk leuk om, nadat er voldoende klaver is geplukt voor de konijnen,  met de nieuwe "broertjes" de omgeving te verkennen. Maar door het dorp fietsen als je daar Duitsers tegen kunt komen wil je toch  liever niet.

10 september

Bij  buurtspoorwegmuseum Haaksbergen werden de opnames gemaakt van de reis van de Joodse jongens Max en Jacques van Trommel naar Twente. Met dank aan de enorme inzet van cast, crew en figuratie konden de verschillende scenes bij mooi weer op een prachtige locatie worden gefilmd. Een compliment  voor de medewerkers van het museum voor de geweldige ontvangst en begeleiding.

1 oktober 2022

Vandaag moest het gebeuren. Na maanden trainen met de muizen moesten  de beestjes precies doen wat er in het scenario stond. Het was spannend maar uiteindelijk zijn de opnames  gelukt. 


8 en 9 oktober 2022

Dit weekend stond in het teken van veel opnames. Vrijdag werden de voorbereidingen getroffen. Van Loon Reclame zorgde voor het afplakken van de ramen in Borne. In de boerderij werd de set aangepast .8 soldaten van de  re-eanactmentgroep Die Volksgrenadiere kwamen op 8 oktober over om met de cast en crew een aantal belangrijke scenes voor de film op te nemen. Een Duitse oorlogsvrachtwagen  van Buddemeijer Klassiekers kwam op een autoambulance helemaal uit Neer en Andre Jans zorgde met zijn uit de oorlog overgebleven opel  mede voor  de gewenste sfeer. Met de prima verzorgde catering van Twentecatering werd het een geweldig weekend met over het algemeen mooi film weer.

21 oktober 2022

Tegen 10:00 uur reden de slagers Karel en Frank Groothuis het terrein van de Wendezoele in Delden op  om hun rol, het clandestien slachten van het varken, te spelen. Een spannend gebeuren in de oorlog waarbij Alfons en Max de opdracht van moe kregen om  goed te  kijken of er ook Duitsers in de buurt kwamen. Enthousiast,  vakkundig en  met passende teksten werd er door de  beide specialisten gewerkt.  

Eind oktober 2022

In de laatste weken van oktober was het  druk bij de boerderij  waar vanaf april de opnames bij de familie Geerdink worden opgenomen.  Het ging om de scenes ruzie en kattenkwaad want ook in de oorlog was daar op gezette tijden sprake van. De scene waarin va en Max de gewonde piloot willen helpen werd in het nabij gelegen bos opgenomen. 

2 november 2022

Deze dag waren we te gast bij de leden van HALL: Het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker)  Met hulp van een aantal  deskundigen konden we de opnames maken waarin va als melkrijder met Max de melkbussen ophaalt. Het filmen met dieren vormt telkens weer een uitdaging.

7 december 2022

We hebben lang moeten zoeken naar een passende opname  locatie voor de scene van Max met het varken. Met veel zoeken, rondvragen en hulp van verschillende instellingen kwamen we terecht in Lettele op de biologische boerderij Erve De Poll . Filmen met dieren blijft een uitdaging maar met  dank aan Henk en Mariska is het gelukt de bijzondere  opnames van Max met het varken waarheidsgetrouw  te maken.

December 2022 - januari 2023

Na de opnames bij Erve de Poll zorgden corona, en de naweeën daarvan, voor vertraging  van het filmen van de laatse scenes. Een tegenvaller omdat we wisten dat we hierdoor  de doelstelling, de premiere in begin mei, mogelijk niet zouden halen. We besloten  te wachten tot het moment dat  filmen weer verantwoord zou zijn. 

8 februari 2023

Eindelijk konden we de draad weer oppakken en in Enschede bij en in de synagoge de scenes filmen waarin de moeder van Max met Max de Jodensterren moest ophalen. De Duitsers hadden in de oorlog verplicht een Joodse Raad in te stellen die moest  zorgen voor de registratie en distributie van de Jodensterren. Wat velen niet weten is dat de Joodse families ook  zelf voor de Jodensterren, die ze op hun kleren moesten naaien, moesten betalen. We werden door de medewerkers van de Synagoge hartelijk ontvangen. Wouter en Nick van het oldtimerbedrijf Drive your Dreams uit Wierden kwamen met de oldtimer Peugeot "Le President" voorrijden om bij de op te nemen scenes extra te ondersteunen. Vanwege het scherpe zonlicht moesten we de planning deze dag aanpassen en eerst binnen filmen.


18 februari 2023

Vandaag hebben we de laatste grote scenes opgenomen. Het was een drukke dag waarin veel geduld werd gevraagd van de acteurs. Het weer speelde dit keer ook niet mee waardoor regelmatig overjassen aan en uit werden getrokken  Voor onze cameraman was het ook geen gemakkelijke dag want het ging om het opnemen van een aantal moeilijke scenes met voor hem niet eenvoudige posities. Het is hem uiteindelijk toch gelukt de gewenste opnames te maken. De gezamenlijke lunch , die prima was verzorgd door de Twentsche Pot, zorgde voor een ontspannen sfeertje in de middag. Na nog enkele korte opnames in de komende weken naderen we het einde van al het filmwerk en kan het studiowerk beginnen.


18 februari 2023

Even aandacht voor Kizmo. de Duitse Herder van Mark Spoelstra.die o.a. wordt ingezet in het reddingsteam van Reddingshonden-Overijssel. De beelden die ons bereiken uit door aardbevingen getroffen gebieden laten zien hoe belangrijk deze honden en hun bazen in  noodsituaties zijn.

21 februari 2023

Vandaag hebben we gesproken over de gevolgen van de vertraging die we o.a. door corona hebben opgelopen. Jan Kolner is inmiddels begonnen met het selecteren van de opnames en het uitzoeken van beelden en geluiden die bij elkaar passen om uiteindelijk de puzzel in elkaar  te passen. Beeld en geluid vormen de basics. Ook de extra laag die bestaat uit titels, ondertiteling en de  visuele effecten horen hierbij. De muziek vormt nog een extra laag. Al met al een gigantische klus die veel tijd vraagt. We hebben daarom moeten besluiten de premiere te verplaatsen naar september.

11 en 19 Maart 2023

Op zaterdag 11 en zondagmiddag 19 maart werden de laatste opnames gemaakt. Het ging hierbij om stockshots  en enkele tussenbeelden om de verschillende scenes aan elkaar te koppelen. Een leuke en vooral gezellige laatste klus voor de cast en crew omdat er heel ontspannen gewerkt kon worden.

Tijdens de zoektocht op internet kwamen we de afgelopen week deze Stolpersteine tegen.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (geboren in 1947 in Berlijn). Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.  

De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn gestanstBron: WIKIPEDIA 

Maart 2023

De komende maanden wordt er in de studio hard gewerkt om de film in september in premiere te kunnen laten gaan.  Fragmenten worden digitaal bewerkt. De beelden, geluiden, muziek en de voice-overs worden in de juiste volgorde gezet. De Twentse teksten worden vertaald zodat iedereen, ook niet Twentenaren,  de film goed kan volgen.  

Het is nog  een hele klus maar we zijn  er van overtuigd dat het gaat lukken. 🤞


Premiere September 2023

Première  1.2.3 september Kulturhus Borne